Placek cappuccino

Placek Cappuccino
Przepis z opakowania Mokate Cappuccino

placek cappuccino

Składniki biszkoptu:

5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Składniki kremu budyniowego:

3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 l mleka
4 łyżki Mokate Cappuccino
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
5 żółtek

Składniki bitej śmietany:

1l śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
10g żelatyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, następnie ubijać posolone białka do chwili uzyskania puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać pojedynczo żółtka - całość ubijać 15 min. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem (i posypaną bułką tartą) prostokątną formę o wymiarach 25x36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy masę budyniową: 0,3l mleka zagotować, resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, Cappuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie zamieszać, podgrzewać ciągle mieszając do ponownego zagotowania, budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, powstałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt położyć masę i odstawić do lodówki.

 Bita śmietana: żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody, 1l śmietanki 30% ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencję wlać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę, całość wymieszać. Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietanę - włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta poprószyć wiórkami czekolady lub kakao.

Moja porady: Ja dałam więcej cukru pudru do bitej śmietany. Biszkopt wyszedł dobry, lecz z ponczem będzie idealny. Ciasto jest przepyszne, delikatne, budyń cappuccino jest świetny.